Skip to content

Ion I. Moţa

5 iulie ~ 13 ianuarie 1937

Ion I. Moţa (n. 1902; d. 13 ianuarie 1937, Majadahonda, Spania) a fost un politician român, unul dintre fondatorii Mişcareii Legionară .

A fost fiul protopopului şi publicistului Ioan Moţa, unul dintre liderii românilor din Transilvania în lupta de eliberare naţională de sub ocupaţia ungurească.

Urmează clasele primare la Orăştie, după care se înscrie la liceul „Fogimnazium” din Sibiu precum şi la „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti. Este nevoit să-şi întrerupă studiile din cauza invaziei germane din primul război mondial, si se retrage la Iaşi împreună cu Armata Romănă. După încheierea păcii, Ion Moţa revine la Bucuresti şi îşi continuă studiile în cadrul liceului „Sfântul Sava” unde îşi ia bacalaureatul. Beneficiind de o bursă de stat în toamna anului 1920 pleacă la Paris, la Sorbona, unde urmează dreptul şi ştiinţele politice, şi ia cu succes toate examenele. După un an de la plecare, în toamna lui 1921 se reîntoarce în ţară şi se înscrie la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Cluj. Îşi continuă studiile la Facultatea de Drept a Universitatii din Iaşi, de unde în anul 1924 împreuna cu Corneliu Zelea Codreanu, pleacă la studii în Franţa la Grenoble, unde obţine licenţa în drept. La 24 iunie 1927 împreună cu Corneliu Zelea Codreanu şi ceilalţi camarazi cunoscuţi sub numele de „Grupul Văcărăştenilor” pun bazele la Iaşi a „Legiunii Arhanghelul Mihail”.

Cu acordul lui Corneliu Zelea Codreanu, în 1936 a plecat să lupte în Războiul civil din Spania, împotriva forţelor comuniste. A căzut în luptă în 13 ianuarie 1937 la Majadahonda, lângă Madrid, alături de camaradul său Vasile Marin. A fost înmormântat la Mausoleul Moţa-Marin de la „Casa Verde” din Bucureşti. Tot aici au fost reînhumate şi osemintele Căpitanului Corneliu Zelea Codreanu, asasinat împreună cu alţi 13 conducători legionari din ordinal regelui Carol al II-lea, în noaptea de 29/30 Noembrie 1938. După venirea la putere a comuniştilor, s-a produs un mare act de sacrilegiu, mausoleul a fost distrus cu buldozerele, iar rămăşiţele pământeşti ale celor îngropaţi acolo au fost aruncate în mare tainã într-o groapă comună, rămânând nedescoperită.

După cel de-al doilea război mondial, un grup de legionari din exil a luat iniţiativa de a ridica o cruce în locul în care a murit Ion Moţa. În 1970, cu sprijinul statului spaniol, chiar pe locul în care au murit cei doi camarazi, legionarii au construit un mausoleu monumental, unde , în fiecare an, la 13 ianuarie se ţine o ceremonie de comemorare.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: